Victor Borge har sagt: Min far opfandt tyverialarmen, men uheldigvis blev den stjålet fra ham … .
Jeg ved ikke, hvem der opfandt tyverialarmen, men det har været en klog person. Det har, som Borge siger helt sikkert været en person, som har oplevet, at tyveknægtene kom forbi, og som har mistet genstande eller værdier, han eller hun satte pris på.
Et eller andet sted har jeg en fornemmelse af, at tyverialarmer og videoovervågning oprindeligt hængte sammen. Ja, forstå mig ret, det, jeg mener, er, at det har noget med fotografier at gøre.
Det første foto
Det første fotografi blev ’taget’ i begyndelsen af 1800-tallet. Indtil da kendte man til det, der kaldes ”camera obscura”, hvor et motiv blev projekteret op på en væg. Camera obscura kunne dog ikke fastholde motivet. Det var, som jeg sagde først i begyndelsen af 1800-tallet, at det skete. Det var en franskmand, som fandt en metode til det.
Siden da har fotografiet og teknikkerne bag det udviklet sig meget. En englænder forfinede franskmandens metode, så et billede blev taget i negativ, sådan som fotografier er blevet taget helt frem til den digitale metode, vi kender i dag.
Parallelt med forfinelserne i fototeknikken blev film og dermed, også videoer udviklet. Så det er vist ikke helt forkert at antage, at tyverialarmer udspringer fra fotografi. At der så er kommet lyd på siden, det er en anden historie. Men jeg skal nok spare dig for historien om radioer.
Når du anskaffer dig en tyverialarm i dag, så er den selvfølgelig udviklet med den nyeste teknologi, og du kan styre den via internettet eller en app. Men det er faktisk sådan, at de fleste udbydere af tyverialarmer også fortæller dig, at dit system har et kamera, som kan tage fotografier, lige så snart deres sensorer kan mærke en temperaturforskel, eller en bevægelse. Det kan jo være meget værdifuldt, at en tyverialarm også har mulighed for at fotografere. Og helt sikkert er det en hjælp til politiet, hvis de kan danne sig en idé om tyven. Høj eller ikke, tøjet tyven havde på, osv. Det kan man ikke betvivle.
Tyverialarmer kommer i mange forskellige udgaver. Der er uendelige kombinationsmuligheder. Du kan få alarmsystemer, som kan mærke temperaturforskelle – fx hvis et vindue åbnes, så kan det mærke, at temperaturen falder. Det kan også mærke bevægelser. Fx når en dør åbnes, så kan det mærke bevægelsen i luften fra dørens sving – også selv om det sker meget langsomt og forsigtigt.
Tågesikring?
Du kan også finde tyverialarmer, som har en indlagt tågesikring. Det er en røgalarm med en røgkanon, som aktiveres, når tyven bryder ind. Kanonen sender røg ud i rummet, hvor tyven er, og det bliver svært for tyven at orientere sig i rummet. Efter ganske få sekunder kan tyven intet se. Og så er missionen, han var ude på fuldstændigt mislykkedes.
Det kan virke voldsomt med en tågesikring, men måske har du meget dyre genstande, som du vil sikre, og så kan det være fornuftigt med den form for sikring. Og jeg vil lige fortælle dig, at tågen, som tyven indhylles i, ikke er sundhedsskadelig.