Kender du den der morgen i S-toget, hvor alle er stimlet sammen som sardiner i en dåse. Der står en ret høj mand foran dig. Han har høretelefoner på, og kan derfor ikke høre, at du beder om at få lov til at komme forbi ham, fordi du skal af ved den næste station? Du puffer lidt til ham, men han flytter sig ikke. Han tror, at det er et puf, der kommer, fordi I står så tæt sammen, og der er fart på toget. Du trækker derfor i hans jakkes ærme, og han vender sig, fordi det er ikke et puf. Der er en, der vil i kontakt med ham. Han forstår, at du vil forbi og flytter sig venligt. Du springer ud på stationen og løber afsted. Du skal nå en bus.
Et musikunivers
Imens du så sidder i bussen, tænker du på den mand, du puffede til. Du tænker, at han måske ikke er særlig hensynsfuld, fordi han bare isolerer sig i sit eget musikunivers. De der trådløse høretelefoner, han havde på, holdt åbenbart al udefrakommende støj væk. Du tænker måske ikke på, at han måske ikke bare lullede sig ind i et musikunivers. Det kan være, at han lyttede til en lektion i et fremmedsprog eller et foredrag om molekyler. Der kan være gode grunde til, at man gerne vil lukke støjen ude, når man skal lytte til noget. Det kan være som et led i forberedelsen til eksamen. Det kan være en del af arbejdet, at der skal høres godt efter. Derfor må du ikke være så hurtig til at dømme et menneske, der har trådløse høretelefoner på.
Ok, jeg ved godt, at mange mennesker lytter til musik, når de er på vej til arbejde, og skal stå i en pakket S-togsvogn. Og det kan være irriterende for andre at høre lytte til den sprøde lyd af trommer og guitarer, som høretelefonerne lader slippe ud. Men det ved alle. Derfor er teknologien for trådløse høretelefoner også blevet meget bedre i de sidste år. Du kan faktisk få trådløse høretelefoner, som ikke lader en eneste lyd slippe ud – uanset hvor højt, den der har dem på, har skruet op for lyden. De kan få dem med store ørebøffer, som skal sættes på ørerne. Og du kan få dem i anatomisk formede udgaver, som skal sættes ind i ørerne. Der er sådan set ikke stor forskel på dem. Nogle er selvfølgelig behageligere at have på end andre.
Rigtige ørebøffer til mig
Selv ville jeg nok købe et par med ørebøffer. Men det er altså smag og behag. Der er fordele og ulemper ved begge typer. Den ene kan være lidt besværlig at pakke ned i en lille taske netop, fordi de fylder meget. De andre kan være lidt hårde ved ørets hud. Flere og flere mennesker bruger trådløse høretelefoner, når de er på rejse. Støj fra toget, eller trafikken udenom er forstyrrende Og jo bedre høretelefonerne er, jo større er chancerne for, at den, der bærer dem, ikke får høreskader. Der skal jo ikke skrues så højt op, når de kan isolere for omgivende støj.